Het leest een boek en staat achter een boom

Dus zo zien mannetjes van de radio eruit. Ik kijk naar het scherm van mijn telefoon. Beeld en geluid van de lokale zender stromen live mijn kamer in. Het jongste radiomannetje zit achter een mengpaneel, het oudste danst om een ronde tafel met microfoons. Wanneer de muziek stopt, gaat hij zitten en introduceert Fransje Boot van de Verhalendames.

‘Wat is een Verhalendame?’ vraagt hij haar. En terwijl Fransje praat over het organiseren van ontmoetingen en programma’s, dwalen mijn gedachten af. Wat is een verhalendame? Ik blijf het antwoord schuldig, maar nodig je graag uit om donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 juli te komen kijken op Camping Bakkum. Daar zijn we te zien, in goed gezelschap van een aantal mooie mannen die elk op eigen wijze vertellen: met beeld, in muziek en in romans. Wellicht dat we bij onze verhalencaravan een antwoord vinden op de vraag wat wij zijn.

Waarom wij er zijn, is eenvoudiger uit te leggen. Hier is immers al op geoefend. Omdat we geloven dat mooie woorden overal te vinden zijn, en we ook graag helpen zoeken. Omdat verhalen verbinden, en deze tijd vraagt om connectie en wezenlijk contact. Omdat er haast niets fijner is dan het luisteren naar goede vertellers. Omdat de lettergrepen in het woord ver-ha-len-da-me zo mooi klinken samen.

Wie wij dan zijn, hebben we ook al eens verteld. Of wacht, je weet nog niet alles. Een jaar geleden, toen Daisy en ik voor het eerst op Bakkum Vertelt! stonden, zat Fransje nog in het publiek. Bij het volgende evenement, Winterwoorden, de wandeling langs vijf vertellers in Wijk aan Zee, heeft zij ons ondersteund in de publiciteit en bij de organisatie. Dat beviel zo goed, dat we haar hebben gevraagd te blijven.

‘Fransje, wil je Verhalendame worden?’

‘O, jongens, dit is wel even een momentje.’

De eerste keer dat ik met Fransje samenwerkte, was tijdens het Young Art Festival van 2011. Ze maakte deel uit van ‘mijn’ team van reporters dat live verslag deed van alles wat er in Park Westerhout te horen, te zien en te beleven was. Toen ik bij Young Art vertrok, wist ik mijn taken bij Fransje en andere jonge talenten in goede handen. Inmiddels is in Beverwijk het estafettestokje aan de volgende groep doorgegeven. Fransje schreef in mei 2016 een prachtige column over deze ‘rookies’ in weekblad De Kennemer:

Waarom zo blij? Niet eens omdat het belangrijk is voor het voortbestaan (want dat is het), niet eens omdat deze jongeren nu weten dat er vraag is naar hun creativiteit (want die is er), maar omdat ik weet welk avontuur ze aangaan, onvergetelijk, onbegrijpelijk, onmisbaar. Hallo, nieuwe gezichten, en veel plezier.

Wat is een Verhalendame? Ik moet denken aan de raadsels die vroeger rondwaaiden op mijn middelbare school. Vragen waarop antwoorden gegeven moesten worden als: ‘omdat Juul achter een boom’, ‘omdat zijn ene pootje even lang’ en ‘des te harder, des te zwemt ie’.

Waarom Fransje? Omdat wij achter een boom. Hallo, nieuw gezicht. We zijn heel blij dat je er bent. En aan jullie, lief publiek: tot snel en veel plezier.

Fransje Boot

Gepubliceerd door verhalendames

Verhalendames Daisy, Fransje en Joni organiseren ontmoetingen met schrijvers, dichters en andere vertellers. Zij doen dit het liefst op onverwachte locaties met een huiselijke sfeer. Hun motto: “mooie woorden vind je overal”. Voor hulp bij het zoeken, kun je nu bij de verhalendames terecht. Niet alleen stellen ze je voor aan schrijvers van allerlei soorten teksten, ze helpen je ook bij het vertellen van je eigen verhaal, en zijn te boeken voor interviews, workshops, performances en meer. De Verhalendames zijn te volgen op en te benaderen via verhalendames@gmail.com, www.verhalendames.nl, Facebook, Twitter en Instagram.

%d bloggers liken dit: